Šupiny.
Odpočátku jsem automaticky předpokládal, že draci měli šupiny; hotová věc. Jenomže v poslední době o tom začínám vážně pochybovat. Obě větve, které podezírám, že jsou předchůdci draků (Oviraptorosauria nebo Pterosauria), byli endotermní, a ti první měli od počátku peří (daleko dřív, než se vznesli do vzduchu - výtečný nový článek o Dilongovi tvrdí, že peří mohl mít klidně i ten Tyrannosaurus), ti druzí srst. Ostatně, tělesné teplo není moc vhodné udržovat šupinami.
Podruhé, mytologické doklady, které jsem procházel, o šupinách moc jednoznačně nesvědčí. Šupiny jsou v naprosté většině případů novějšího data, a mohou být dodány dodatečně. Nejlepší historky hovoří o BARVĚ draka, případně používají často adjekivum LESKLÝ, což bohužel sedí na šupiny, peří i srst...
Potřetí, ta "tvrdost" je skutečně v mytologii jasně patrná (stěžoval si na to Beowulf i Kadmos), nicméně se týká většinou hlavy, případně zad; a já podezírám spíše kosti, totiž lebku a páteř, nikoli šupiny. Úspěšní drakobijci totiž útočili téměř bez výjimky úspěšně buď na krk nebo na břicho, a to bodnutím; zde by ovšem případné šupiny měly být taky.
No, a konečně, pokud předpokládám verzi Oviraptorosauria, pak není vyloučeno, že drak má jinou adaptaci šupin, než bratři ptáci, a dokonce možná i než cokoli jiného - nakonec to třeba nemusí být ani šupiny, ani peří, ani srst, ale cosi čtvrtého, odjinud neznámého.