Ahoj Draggy, v akvarelových papírech se trošku vyznám
I když perko moc nepoužívám. Záleží, kolik do papíru chceš investovat, je hodně široká nabídka. Z těch levnějších je dobrý např. Canson Montval, nebo teď dost maluju na Bockingford a je taky fajn (tam funguje dobře i perko). Pak Fabriano Watercolour, ten už obsahuje 25% bavlny. Z těch dražších je super Arches, ten je vyrobený čistě z bavlny. Dobré věci jsem slyšela o Canson Heritage, ale ještě jsem ho nevyzkoušela
Kdybys chtěla zůstat u českých papírů, můžu doporučit papír z Velkých Losin, ale ten už má trochu hrubší strukturu a nevím nevím s tím perkem. Jinak se mi české papíry moc neosvědčily, po zkušenostech kupuju radši ty ze zahraničí.
Ideální by bylo asi vyzkoušet několik různých, ať vidíš co ti bude sedět, občas se dají koupit po arších a vyjde to levněji než blok. Obecně doporučuju koukat po gramáži okolo 300 g/m2, a asi bych začala u papírů lisovaných za studena (cold press), mají jemnou strukturu která ještě zvládne perko, a maluje se na ně líp než na lisovaných za tepla. Ty jsou krásně hladké, ale akvarely se na ně maluje hůř.