Dragarta: v MarketArt jsem byla a tam myslím nemají než Ciao (stejně jako v Zebře mají jen velmi úzký výběr) a na webu to vůbec nevidím, možná jsem jen nepochopila třídění... ale našla jsem ty Touch, co píše Mistaya.
Mistaya: Talens Ecoline je něco úplně jiného než Copicy, protože to jsou akvarelové barvy ve štětcové fixe, nejsou na lihové bázi ale na vodní. Jsou opravdu plněné stejnými barvami jako prodávají ve skle na akvarel. Tady je o nich dlouhé povídání, určitě mám v plánu pořídit, protože jejich barvy mám ráda a mají super jasné odstíny. A jsou vzájemně kompatibilní, což je pro mě ohromné plus. Ale není to ekvivalent ke Copicům.
Co se týče ostatních, nevím, ono jakmile budu chtít zkoušet, tak stejně musím pořídit nějakou sadu a mám obavu pouštět se do nových řad/značek. Obvykle taková značka/řada skončí dřív než se rozhoupu, že chci další nebo něco náhradního a mám pak smůlu. Chci proto asi začít od "držáka" a pak experimentovat. Viděla jsem pár porovnání a to se stejně liší člověk od člověka, i když vedle Copiců to mají ostatní těžké. Třeba PITT od Faberu většinou kritizovali za to, že se nedají udělat pěkné hladké přechody - i když to může být o rukách samozřejmě. Ale ty mají stejně cenu nezanedbatelnou. Zkusila jsem nějaké černé štětcové a zatím nejlepší byly asi Sakura Micron a pak zřejmě PITT. Marvy nechutně brzo přestalo pěkně psát na špičce - ale co by člověk za 40 Kč/ks chtěl?
Ještě jsem potkala fixy KOI, taky to vydávají za alternativu ke Copicům - jenže to je teď asi prostě móda 😃