Gaawii: No... na youtube jsem kvuli pastelkám asi nikdy nekoukala,nedokážu odhadnout, co by ti tam poradili, já na to šla metodou pokus-omyl. Ukázalo se, že strašně moc záleží na tobě, jakého efektu chceš docílit.
Prvním krokem je najití vhodného papíru - určitě není nejlepší tenký kancl., spíš něco slinějšího, aby se to hned nekroutilo, bude tam přeci jen nějaká ta vlhkost - to je ale asi nejlepší vyzkoušet. Přímo papír na akvarely nebývá vůbec potřeba (na pastelky má navíc obvykle příliš hrubou strukturu).
Mnu... pak to chce skicu/lineart.
A pak barvit
jedna možnost je použít je jako běžné pastelky a třeba jen na určitých místech rozmýt. Nebo je můžeš použít více jako akvarely, tedy nanést světlejší vrstvu pastelky, rozmýt, sledovat efekt, nechat zaschnout a udělat další vrstvu, rozmýt...
Osvědčilo se mi průběžně pracovat po celém obrázku (ne na jednom místě), aby ti stihl zasychat. Hlavně když používáš to vrstvení, u těhle pastelek nebývá úplně záměrem sáhnout si pastelkou do vlhkého - pastelka "ucítí" vodu a začne se jí rozpouštět i ta její tuha -> začne kreslit silnou a nejbarevnější čáru jakou dokáže.
Mnu a k rozmývání samotnému - osobně používám malý špičatý štětec, který nepojme moc vody a ještě ho po každém vypláchnutí (jup, i od pastelek se štětec nabarví a dokáže přenést barvu jinam) lehce otřít do ubrousku nebo o hřbet ruky. Pastelky se totiž dají dost snadno namočit příliš a barvu ti pak štětec vysaje do sebe nebo si jí příliš naředíš a obvykle je z toho spíš problém. Navíc se začne kroutit papír. Takž vody doporučuju vyzkoušet na začátek co nejméně.
Další věcí je, že není dobré "natírat", ale podobně jako v akvarelu držet směr a rozmývat od světlejších částí k tmavším (v rámci dané plochy). Takovým malým ale strašně užitečným hintem pro mě bylo, když jsem zjistila, že pokud důsledně otáčím obrázek tak, aby mi při rozmývání směřovala špička štětce k tmavým místům a jeho tělo do světlých, tak že to hodně pomohlo k plynulosti.
Tak, povídání myslím dost, hlavně to prostě zkoušej
přijdeš na to, není to vůbec složité 🙂 Doufám, že snad pomůže 🙂
PS: míchat nové barvy jde klasickým pastelkovým způsobem (vrstvení za sucha) i tím postupným rozmytím vrstev barev různých odstínů.