No, na to, abys věděla, co z tiskárny vyleze, abys měla křišťálovou kouli 😃 Já si nechával tisknout několik obrázku od pár tvorů, nikdy to nedopadlo nějak katastrofálně, ALE:
1) je vhodné mít super zkalibrovaný monitor, na kterém to upravuješ... hlavní problém bývá světlost, nechal jsem tisknout několik obrázků a vyšly dost tmavé, tak jsem se naštval, rozchodil starší CRT monitor a upravoval na něm 😃 Je celkem srandovní, když jsem si pak otevřel DA a koukal na některé obrázky a tak 90% jich prostě bylo příliš tmavých
Jinak je supr mít monitor s IPS panelem, ale to tak běžně nikdo nemívá, mi třeba v tiskárně i umožnili mrknout na to u nich na monitoru, jestli je to ok, či ne... třeba ti to umožní taky. To samé pak platí i pro barvy, ty také každý monitor ukazuje jinak, posledně mi vylezl obrázek příliš červený 😃
2) Do tiskárny se zásadně nechodí s obrázkem v RGB. Je třeba ho převést do CMYKu, protože co pak s barvami tiskárna provede, je ve hvězdách, je tam velká pravděpodobnost, že budou dost zprasené 😃 I když, bylo mi řečeno, že jedno RGB použitelné je - Adobe RGB... ale třeba takové sRGB nikoliv.
Není od věci si nechávat udělat zkušební tisk, nicméně já to nedělám, protože bych
se pak nedoplatil 😃
Nechávám tisknout obrázky na A3, papír 250g/m2 na laserové barevné tiskárně a stojí mě 40Kč stránka, ale jsme tu maloměsto 😃 jinde to třeba dělají levnějc.