Imala: pokud chces fotak na normalni foceni (a ne na hrani si s focenim), poridil bych nejaky obycejnejsi kompakt, rady se zrcadlovkami bych ignoroval. Mozna mne ukamenujete, ale osobne si myslim, ze k zrcadlovce je nejlepsi se dopracovat casem... az jeden vi, co dela a jak by to mohl delat lepe... Roky jsem fotil s EVF a spokojenost, dobre fotky... časem jsem narazil na to, kde to má omezení, co nevyfotim, co bych se zrcadlovkou mohl snad fotit lepe... ted se snazim uz par mesicu bojovat se zrcadlem... (Pentax K-x) ma to sve kouzlo, ale kdybych ted potreboval vyrazit a mit jistotu toho, ze nafotim dobre fotky, sahl bych jeste po te stare Fuji S6500fd... navic jsem ted pri patrani sirym svetem narazil na spoustu postupu, jak i s timhle "obycejnym" fotakem nafotit spoustu zajimavych veci...
K tomu jsem loni poridil jeste snad v te dobe nejlevnejsiho Lumixe (stal cca 2800) a nemuzu si stezovat... 8Mpix, stabilizace, 5x opticky zoom... maly fotak ktery mam v batohu prakticky porad...
Na bezne foceni si myslim ma opravdu smysl kompakt... je skladnejsi, proti zrcadlovkam ma vetsi hloubku ostrosti u fotek (na tohle si ted zvykam a hodne to boli) a je univerzalnejsi... nejaka moznost zoomu je, cvaknes prepinacem a fotis makro na blizku (a netahas kvuli tomu dalsi objektiv, ktery te stoji dalsich x tisic)...
...akorat davat pozor, nehnat se za megapixely a at je stabilizovany 😉
... kdo si hodi prvni? 🙂