Přispěju trochu i svým názorem do diskuze.
Olafsonn v nějaké jedné zprávě jsi psal, že se do vysílání nezařazují lechtivé filmy. Co si představuješ pod lechtivým filmem? Sice už nějakou dobu denně na TV nekoukám, ale co si pamatuju tak například Vlka z Wallstreet jde shlédnout poměrně často a tam se sex vyskytuje jak v náznacích, tak snad i napřímo. Nevím, jak v Čechách, ale v Rusku každé léto v televizi běží celá Hra o trůny, která je lechtivých scén plná.
Spousta lidí se v dnešní době nekouká ani přímo na TV, protože výběr pořadů je dost omezený, ale vyhledávají si seriály a filmy dle chutí na online platformách jako Netflix, HBO aj. A tam je choulostivých filmů fakt moře. Nedávno jsme s přítelem natrefili na Netflixu na polský seriál Sexify, kde tři studentky vytvářely aplikaci na zlepšení ženského orgasmu. A nahými těly a sexem se to tam jenom hemžilo... Něco podobného bych ale osobně nechtěla potkat na televizní obrazovce v běžnou vysílací dobu, protože pro mne už to bylo hodně na hraně a šoupnout to na stranu "více sexu", tak už by z toho vznikl pouze inteligentnější film pro dospělé.
Pokud ti to, co se aktuálně vyskytuje ve filmové tvorbě, přijde po erotické stránce málo, tak není co jiného doporučit, ale odkázat tě na filmy pro dospělé 😃 Mně osobně toho sexu a čehokoliv s ním spojeného naopak ve filmografii přijde moc. Nesleduju zas tolik nejaktuálnější výtvory (mám radši starší filmovou tvorbu), ale pokud si vezmu za příklad tebou uvedené Marvelovky, tak každá superhrdinka tam má na sobě vždy nějaké upnuté oblečení přesně kopírující všechny její tvary, nejlépe ještě v podobě něčeho, co bych přirovnala k plavkám, bujné poprsí, tenké dlouhé nohy, hustou dokonale opečovávanou kštici na hlavě... A to je případ nejenom Marvelovek, ale i jiných akčních filmů - ženské se tam vyskytují skoro nahé.
Sexualita ve filmech se podle mne prostě posunula od explicitních lechtivých scén přesně k tomuto, k extrémnímu odhalení ženského těla.
A za sebe osobně nevidím důvod do filmu cpát více erotiky. Na filmy se koukám ze stejného důvodu, proč čtu knihy, aby mi předal nějakou myšlenku. Jakou myšlenku mi předá ryze erotický film? No žádnou. K dokreslení realističnosti, budiž, nechť to tam je, ale jinak mi to přijde zbytečné.
Co se týče násilí ve filmech, tak nejsem proti jeho zobrazování, ale vadí mi, pokud, řekněme, hlavní myšlenka, nebo podstata toho filmu se točí okolo násilí. To jsou ty již zmiňované Marvelovky - nějaká jednoduchá dějová linka, která je uzpůsobená tak, aby se postavy ve filmu mohli co nejvíce spolu pomlátit. Je to například i John Wick...
Na druhou stranu třeba u filmu Patriot s Melem Gibsonem nemáš ten pocit, že se celou dobu koukáš na jednu nekončící bitku. Je tam nějaký příběh, a sice ano, skoro celý film se střílí, plno krve, mrtvých a násilí (bo válka), ale člověk to vnímá jako dokreslení situace, ne jako hlavní pilíř toho filmu, a každá významnější akční scéna je potom o to víc zapamatovatelnější a význačnější, než nekončící bitky o ničem v ryze akčních filmech...
Proč jsou akční filmy tak často ve vysílání a proč tak hýbou světem? Možná protože již delší dobu civilizovanější část světa žije v míru a v životě se přímo nesetkala s opravdovým násilím. Téměř ekvivalentní by byla otázka, proč jsou tak populární střílečky a jiné hry, kde se proti sobě hráči mydlí v soubojích (i když jsou to třeba jenom fantasy postavičky, viz League Of Legends)? Násilí je v lidstvu tak nějak zakořeněno a protože se současný pořádek společnosti snaží ho eliminovat, stěhuje se do virtuálního světa. A jsem pro. Radši mlátící se superhrdiny na filmovém plátně a v počítačové hře, než smrt skutečných lidí.