PaegasKiller: Abych byl upřímný, nezdá se mi, že by příroda dělala věci výhradně efektivně a jednoduše, příroda funguje na principu pokus-omyl, všechny důvody, které vyjmenováváš jako neefektivní mi připadají, že by vysvětlovali nízkou populační úspěšnost draků atd.
Pokud jde o oheň uvnitř draka, který by pak musel jen funět a žrát, neodpovídá právě tato představa nejlépe historicky doloženým středověkým památkám jejichž relikty nalézáme i v pohádkách?
Ještě si vybavuji další tradiční dračí prototyp: ležící na hromadě zlata i stovky let, pak by se jednalo o kataklizmatický ( tím termínem si nejsem jist ) spánek a otázkou by bylo jak uchovat oheň uvnitř draka dostatečně dlouho (a proč je k tomu nezbytná hromada zlata, stříbra a drahých kamenů).
Fysikální vysvětlení mne moc nenapadají, nemám patřičné znalosti, jediné, co tak nějak tuším, je případně tlak a vůbec jiné prostředí vevnitř draka, než venku ve kterém by se dalo spalování ("princezny") zpomalit, pakliže by se to slučovalo s (výrazně) vyšším tlakem uvnitř draka, drakovy by pak stačilo otevřít tlamu a plameny by šli samy ven. Ty drahé kovy okolo draka by vesměs nemuseli být ničím než chlazením. Když to tak píši proč by prostě drak nemohl mít trávicí systém založený na spalování a pro něj jediné stravitelné by bylo uhlí a popel (živočišné uhlí) (vzpomeňte si na dráčka Mráčka) a v takovém případě svému břichu rádi dopřejete trochu chladu z drahých kovů (které jak známo jsou skvělým vodičem), tato teorie by rovněž vysvětlovala dračí "měkké břicho" na kterém chybí silná kůže z důvodů regulace tělesné teploty (a usnadnění úniku tepla skrzeva drahé kovy).
Napadají mne však i jiná vysvětlení již nefysikální, drahé kovy a kameny jsou v magii potřebné a pak by zajišťovali ono utlumení těch plamenů.
Při porovnávání těchto mých domněnek s informacemi jež mi jsou dostupné ať již o fysikálních zákonitostech nebo o dracích minulosti nepřipadá mi to zase až takové scifi. Docela by mne zajímal názor někoho kdo tomu rozumí alespoň o trošičku lépe než-li já.
P.S: Ve vzduchu visí otázka jaké to prostředí uvnitř draka je a jak případně vzniká ten vysoký tlak.