Hmm, já nikdy nevím, jestli se tenhle vtip vypráví o letadlu nebo o hmyzu (protože on se vypráví o obojím).
Takhle: ono s těmi "fyzikálními zákony" jde o to, že vždycky některé jsou vynechané jako "zanedbatelné" a některé jsou započítané jako "podstatné". A někdy prostě tenhle úsudek je špatný a ty "zanedbatelné" byly ve skutečnosti nezanedbatelné a ten výpočet vychází nesmyslně, přestože formálně, jakožto výpočet, je správně. Jenže to je pořád něco dosti odlišného od čistého empirického pozorování (měření) a na něm založeného odhadu pro jiné velikosti stejných veličin ve stejných vztazích. Pokud něco, tak je ten odhad, který jsem dala, velmi příznivý, protože opomíjí fakt, že svaly obratlovců nejsou stejně účinné v různých velikostech a protože třeba určitá 'pružnost materiálu' která může působit jako nemalý příznivý faktor u ptáka či netopýra už bude těžko působit se srovnatelnou silou u draka. Kolem a kolem, ono to takhle odhadovat prostě nejde, ale kdyby šlo, bylo by to zhruba nějak tak, jak jsem uvedla. Ve skutečnosti to bude mnohem méně příznivé.
Mimochodem u toho čmeláka, pokud se nemýlím, jde právě o to, že jak je malý, tak u něj hrají velkou roli síly, které jsou ve větších měřítkách opomenutelné a protože jsou v těch výpočtech opomenuté, ty výpočty neprodukují výsledky, které by se shodovaly se skutečností. Jinak řečeno, malé létající předměty to mají fyzikálně jednodušší než velké létající předměty.