Každý si z těch článků vezme co potřebuje. Někomu jsou některé věci jasné, jinému ne. 🙂 A Tereza taky nepíše nějaká spisovatelská dogmata, ale spíše se snaží prezentovat (nejen) své zkušenosti.
Taky snažit se psát tak, aby to bylo 100% v nějaké existující kategorii nebo hůř pokategorii je podle mě hloupost. Navíc se to nikdy nedá dodržet. Tam strčíš prvek nějaké špinavé fantasy, kterou pak potřebuješ vyvážit nějakou odlehčenou scénou a zapojíš i humor. Vždycky je to mix, občas to k něčemu má blíže, k něčemu dále. V knihkupectvích ti stejně knížku vrazí kam chtějí (co mi právě Tereza povídala, někde nemají kategorii fantasy, nebo třeba určují kategorii jen podle obálky, co já vím. Ale její knížka, ve které jsou sprostá slova, zabíjení, sex a podobně skončila mezi knížkami pro děti, protože hlavním hrdinou příběhu je přece malá holčička a její skřítek... jiné slečně se zase stalo, že její fantasy strčili mezi westerny, protože jim to bez fantasy kategorie přišlo jako nejlepší možnost. Mágové s holemi proklatě nízko u pasu...)
Nemyslím si, že prorazit se dá jen s blogískem. Někdo má blog, někdo má regulérní stránky, někdo nic. Ale zkoušela ses třeba někdy zapojit do literární soutěže? Když nebudu troškař, tak třeba do sborníku Kočas nebo Žoldnéři fantazie od nakladatelství Straky na vrbě? Když se dostaneš do sborníku, můžeš někoho zaujmout, ať už budoucí čtenářskou základnu, tak třeba nakladatele, který po pár soutěžích třeba už bude vědět, že píšeš dobře a rád se třeba pak na rukopis tvého díla podívá. 🙂
Jsem naivní, ale stále živím naději. Sama asi nic nikdy nenapíšu - na to jsem příliš roztěkaná, nedokážu se soustředit, u máločeho vydržím dlouho - ale ráda právě čtu články o psaní a koukám, jak píší ostatní a živím tu naději aspoň u nich. 🙂