Tracey: Pro mě Tweilan, Bonaturel a Země (samozřejmě) představují reálné planety/měsíce. Nepřemýšlím zase do takové hloubky jako je vzdálenost od centrální hvězdy, jádro atd. Ale na začátku jsem touhu tohle řešit měla, ale jelikož jsem si nebyla jistá tím, jak by se změnili některé fyzikální podmínky, které by měly vliv na život na planetě, určila jsem, že planeta Tweilan je hodně podobná Zemi, minimálně by se lišila (např. malinko větší/menší gravitace, poloměr). (O možnosti existence života na Bonaturelu dost pochybuji, ale budiž, má to své kouzlo. Jen se děsím dne, kdy budu řešit dny. 😃) Ale přírodní podmínky řeším docela hodně. V mém světě musí existovat oceánské proudy, logické umístění pouští (zejména pokud jsou na pobřeží, musím vědět proč). Takže je to tak půl napůl.
Magie u mě také funguje na půl. Většinou ji vysvětluji technologií, která je však skrytá. Ale je to vytvořeno také tak, že technologie dokáže vytvořit podmínky pro existenci magie. (dobře, Lesiané (elfové na Zemi), se k ní dostali evolucí... (možná trochu pomohlo genetické inženýrství mé hlavní hrdinky, i když je možná taky ne, záleží na tom, kdy dám, že se elfové oddělili od lidí. Ale rozhodně za to Gaia může 😃) Vytvořil se jim totiž v krvi třetí druh krvinek, které právě toto umožňují - proto nikdy nenajdete elfa na darování krve nebo jen u doktora). Dokonce i mé bytosti z energie (a Gaia a Titáni), kteří mají určité zvláštní schopnosti, jsou výtvorem, nebo spíše omylem Fiakarů. (Ale schopnosti se většinou odvíjejí od fyziologie). I když Gaia je zde trochu zvláštní kapitola. (Omyl/genetické inženýrství/evoluce) Ale nemůžu Vám říct jak přesně to funguje... Ale magie to jednoduše není... (Zajímalo by mě, kolik slavných sci-fi tvůrců to vědělo)
Měsíce ještě vyřešené nemám, ale vím, že Tweilan má minimálně jeden, a to je největší - větší než měsíc a ze záhadného důvodu dál. (přemýšlím tak asi o dvou/třech/čtyřech dalších, z čehož jeden by byl spíše "pás šutrů" jako Tvůj Manandu) (ale věř mi, že neopisuji 😃)
Slaya: No božstvo zatím nemám tak úplně vyřešeno, hlavně ne v dalekém předalekém vesmíru. Na Zemi je myslím božstvo jasné (elfové v nic jako bůh nevěří, jen v přírodu) Takže se přesunu na Tweilan. Začnu od lidí - je to variabilní jako národy samy - jedni věří v jednoho boha, další v tucet a další v žádné (ale to je jen malá hrstka...), mořský lid si své božstvo jen upravil pro své potřeby, ale také, jako většina lidí se modlí k fierům (i když netuší, že fakt existují). Elfové, stejně jako Lesiané věří v přírodní zákony, i když daleko pevněji něž jejich pozemští příbuzní). Waenti jsou nejosvícenější. De facto by se dalo říct, že nemají žádné náboženství, jen životní filozofii, kterou se řídí. Drží v úctě své předky a snaží se od nich. co nejvíc naučit. (A to netuší, že právě Ti nemoudřejší předci jin vyrábějí jejich hole, i když jsou třeba tisíce let po smrti.)
A nakonec minreni. Jakožto domorodci nevěří v nic, co bylo zmíněno. Mají rozsáhlé množství bohů a rituály. Po příchodu lidí "opustili" (spíše se od nich oddálili) bohy úrody, míru atd. a místo toho se zaměřili na bohy války, smrti, lovu, krve... Tito bohové si žádají na první pohled kruté oběti, takže jsou minreni bráni (podle lidí) jako krutá a nemilosrdná stvoření. (Nechtějte vidět rituál krve... Hlavně ho nechtějte zažít, když jste nesmrtelní.) Aeleaci tyto bohy uctívají taky, ale jen výjimečně se modlí k bohyni smrti a bohu války. Mají rádi mír a klid. I když zabijí každého člověka, mají velmi velkou úctu k mrtvým. Na rozdíl od minrenů, všechny zabité (kromě zvířat, které loví) pochovají po svém způsobu.
no a fierové nevěří v nic.
Edit: K Bonaturelu: asi mě napadlo, jak vyřešit existenci života. fauna a flóra Země se tam dostala, jako na Tweilan) kvůli nepodařenému pokusu fierů. Ti pro ně mohli vytvořit během několika měsíců (spíše týdnů) vhodné podmínky... Zkušenosti a technologii na to měli.