Arendel: Když to takhle říkáš, začínám být mnohem zvědavější na to tvoje, a pokud si během učení na zkoušku najdu čas, hodím sem nějaká slova v Almoranštině a v Awarštině. Ještě podotknu, že znát znaky na klávesnici ještě neznamená umět ovládat počítač. Pravdivá hláška z SG-1. Z mého oblíbeného dílu Časová smyčka. Pardon za odbočku, nemohla jsem si to odpustit, holt jsem SG-maniak
No, teď se ti možná moje písmo líbí, ale až ho sem postnu ve slovech bez výkladu, a budu čekat na vaše reakce k přeložení do latinky, už se ti tak líbit nebude. Zvlášť Awarština. Ta je stejně zrádná jako ti, kdo ji používají. Nemá souhlásky a znaky převrací, jak se jim zlíbí, i když jsou malá pravidla, jak symboly na sebe navazovat. Almoranština to má podobné, ovšem už je praktičtější v tom, že disponuje samohláskami, vlastní flexibilitou, a ojedinělou slvoskladbou. Mám vzato, že tyhle jazyky jsou nejpovedenější ze všech jazyků, které jsem kdy tvořila.
To je pak dobrý důvod. Ono není moc dobré zasypávat čtenáře přebytečným množstvím neznámých znaků, když proto nemáš důvod. Já zase mám pro své písmo vysvětlení, proč se zdá být na první pohled tak skromné. Almorané a jim podobné povznesené bytosti byli nazývány Předky. Někteří věří, že jednoduchost Almoranského písma nese v sobě poselství, které se jim podaří jednoho dne rozluštit. Jako první se to podařilo Wiňoňanům, rase zdánlivě podobná Asgardům, ovšem její příslušníci jsou o něco drobnější, mají hnědou, na místech až strupovitou kůži, i když jejich vzhled mohu ještě domyslet. Možná bych Vás později poprosila o nějaké rady. Ale zpět k tomu písmu. Dalším důvodem je, že sloužilo jako uchovatel informací. Almorané sice uměli telepatii, ale měli i tendence své myšlenky zachytit a poslat je do nižších úrovní. Proto vyvinuli jednoduché písmo.