Thananiia: jo, od Dočekalové jsou pěkné knihy, sama zatím vlastním jen tu první.
Osobně se mi líbila i kniha: Jak napsat bestseler, autor: Celia Brayfield
http://knihy.abz.cz/prodej/jak-napsat-bestseler
a neméně dobré jsou i články které napsal Andrzej Pilipiuk. (celkem 17 dílů)
Myslím, že když už se člověk pustí do čtení o psaní, měl by toho přečíst co nejvíc, aby si z toho dobře mohl udělat vlastní názor. Různí lidé = různé názory apohledy na jednu věc.
Dramida: myslím, že zbytečně rozpitváváš neshodu podmětu s přísudkem. Na první pohled je přece jasné, že je to překlep, ne?
Jinak s druhou vítkou souhlasím, hroty jsou moc blízko u sebe, ačkoliv nemyslím, že se nesmí slova v textu opakovat.
Každopádně, jak jsem psala u ukázky, tenhle úvod už neexistuje.
Arendel: popisovat, jo, ale nepřehánět to. Obecně platí, že co se dá vyjádřit dialogem, má být dialogem. Ale, nic není stoprocentní, piš, piš, piš a hledej cestičky, hodně čti, zjišťuj si věci okolo (určitě to znáš, že kvůli drobnosti přečteš kvantum textu okolo, abys věděla, jak to funfuje, nebo se to dělá - třeba kvůli popisu paláce prohrabeš vagón odkazů, abys tušila, jaké typy existují, v jakých slozích, co je to a to a proč to tak bylo...) a uvidíš, že to nakonec půjde
. Zkus nějakou tu soutěž, tak se nejlíp dozvíš, jak na tom v porovnání s konkurencí jsi...
Někde jsem četla, že to trvá cca 7 let, než se člověk vypíše
Mimochodem, mám problém s textem - Orci sedí u ohně, jenže nemají dřevo, logicky topí sušeným trusem zvířat, ale nevím, nakolik je to vhodné... Tušíte někdo, jak to vypadá, když trus hoří (popřípadě rašelina)? Hoří? Čoudí? Moc nehoří, jen hřeje?