Ad sortiment značky derwent
Osobně mám výborné zkušenosti s jejich tužkami. Na ty zase nedám dopustit já ale co se týče jejich pastelek natoč akvarelových pastelek byla jsem zklamaná jejich přešřílišnou lámavost při ořezvávání (a ne nechovám se k pastelkám jako buran kterýmu někam padají že by měli pak duvod k praskání tuh uprotsted dřívka) a hlavně vyskytování tvrdých míst tzv. kamenů uvnitř tuhy, což při nepozornosti může vkreslit rýhy do papíru a tím tak znehodnotit obrázek. Bohužel nebyl to je jeden kus kde jsem tento problém objevila. Ale možná to je věc sady těžko říct.
Tužky od nich super ale pastelky ať už klasic nebo akvarel či se sechým pastelem ve dřeve ne již nikdy.
Naopak se mi v tomto velice osvědšily kreslířské pomůcky od firmy faber-castel. Mají neuvěřitelnou škálu až 120 odstínů ( daj se tak koupit akvarelové pastelky a mám pocit že i klasické), Barvy mají stálé tedy tzv. neblednou a jejich překrývací schopnost dovolí překrývání nekonečných barev (to už jen záleží na vhodně zvoleném papíru aby takový nános přežil 😉 )
S pastelkami zkušenost jako takovou nemám, osobně používám akvarelové a ty si nemohu vynachválit, nejen díky jejich nádhernému sytému pigmentu ale i schopnosti prolínat se s jinýma barvami, dá se s nimi hrát nekonečný koncert a nikdy nemají dost..
Dále mám od nich suchý pastel ve dřevě a řadu giogond a uhlů (clasic i ve dřevě.)
Leč chápu že tato značka si svou kvalitu těžce nechá zaplatit ale z mých zkušeností a věřím že z mnoha dalších je tato značka minimálně ve světě suchých barev tou pravou volbou 😉
Ale tužky prostě beru od derwenta :-D XDDD