Svoje prvni akvarelove pastelky jsem dostala, kdyz mi bylo asi 13 let a byla jsem z nich tenkrát docela nadšená (narozdíl od táty, byly poměrně drahé).
Dneska už bych po nich asi nešáhla, je těžké s nimi kreslit a pak to rozmýt protože najít papír, který by snesl zátěž kreslením a pak vodou je těžké. Dělá to pucky a cucky.
Proto radši používám zvlášť pastelky a akvarely v kelímkách.
!Kdyby nasledujici text nejak vadil nebo prilis nesedel k tematu mesice, tak ho kdyztak smazte...!
Možná bych si dovolila doplnit nějaké info o štětcích, které je na akvarel/akvarelové pastelky dobré použít, protože je to, mysliím si, taky docela dost důležité (usnadní a zpohodlní to práci).
Nejlepší je bez debat přírodní vlas. Ale jaký? Používá se například veverka, kuna, ve vzácnějších případech i prase, býk nebo jezevec (=drahé štětce). Čím je typický štětec na akvarel? V kulatém provedení má typický tvar, který mu umožňuje zadržet maximum vody, tzn. je u kořene širší a ke špičce se zužuje, délka a šířka u kořene se může lišit a štětec může pak mít i jiné vlastnosti (úzký dlouhý tenký štětec je dobý např. na rovné dlouhé linky). Kromě kulaých štětců se používají taky ploché, které jsou vynikající k vybarvování velkých ploch - dosáhnete tak jednolité barevné plochy s minimem šmouh a kocourů (=čím jste zkušenější, tím to vypadá lépe). Jsou i jiné exotičtější tvary štětců, ale ty většinou asi nevyužijete.
Štětec taky potřebuje údržbu. Čím líp se o něj staráte, tím víc se vám odvděčí délkou života. Klasické roztřepení způsobí nejčastěji barva zaschlá u kořene štětce, která prostory mezi chlupy zvětšuje, je dobré štětec důkladně mýt. Nejlepší je na to teplá voda a mýdlo, pokud možno nějaké přírodní. K osušení se celkem osvědčil toaletní papír, je savý a ukáže vám, kolik barvy ve štětci ještě zbylo.
Nejvíc se o tom asi dozvíte tady, ale je to bohužel anglicky. Je to ale zas na druhou stranu celkem kvalitní text:
http://www.watercolorpainting.com/brushes.htm
Napadá mně... co akvarelový papír? Nebo prostě papír nejlépe použitelný na akvarelové pastelky.