Dragarta: Taky jsem si nejdřív nedokázala představit, jak bych mohla na compu nakreslit celej obrázek od začátku, a tak jsem taky nejdřív scanovala skicy. Když už ale scanuješ nějakej padesátej obrázek, začínáš si možná říkat, že je to škoda papíru, ne? A taky je to trochu ztráta času (u mě to byla fakt velká ztráta, vzhledem k tomu, že scanner neni zrovna blízko mého compu ^^'). Myslím, že ale není takový problém se obrázky naučit hrubě skicovat na celé obrazovce a postupně zvětšovat a dodělávat detaily. Jestli ti to pomůže, nastav si větší rozlišení, možná ti vadí, že to musíš črtat na tak malej kostičkovanej prostor. Taky záleží na velikosti monitoru (já mám 14,5" monitor u notebooku, což je fakt HODNĚ malý, ale naučila jsem se na tom taky ;] ). ... no a dneska zase vůbec nechápu, jak někdo může ztrácet čas skicováním na paperu ! >:]
Equitrax: moc dobře ti rozumím! Čučení na monitor byl pro mě taky velkej problém. Víš, co můžeš zkusit? Ono to sice zní divně, ale mě pomohlo to, když jsem si pod ten kryt dala malou skicu nebo část velký a prostě jsem jí obtahovala. Koukáš na tablet, ale taky musíš na monitoru sledovat, jestli nezajíždíš mimo kresbu. Postupem času už by tě mělo přestat bavit obtahování detailů a začneš je do toho obrázků kreslit zpaměti. Na mě to docela fungovalo. Ale taky to bylo hodně tím, že jsem čmárala denně. Jak často s tabletem kreslíš ty?
Uriel: Všechny profesionálnější programy podporujou tablet, takže Malování bohužel ne. Vtip tabletu je v tom, že podle toho, jak tlačíš na pero, můžeš měnit charakter stopy. Já umím jenom ve Photoshopu (a Gimpu, což je hodně podobný) a tam můžeš nastavit stopu, která podle přítlaku nebo náklonu pera dělá tenkou nebo tlustou čáru, další nastavení mění třeba krytí stopy, hustotu, velikost, hrubost... má to miliony kombinací nastavení. Prostě možnosti přítlaku a náklonu pera dávaj tabletu jiný rozměry než má myš. Je docela těžký se o tom vypisovat obecně... Zajímalo by tě něco konkrétně?
Ráda ti poradím i s tím Photoshopem, i když je pravda, že nejlíp se to naučíš způsobem "pokus-omyl" 🙂 Ale vůbec bych ti nedoporučovala kupovat si drahé příručky, ne že bych měla něco proti knihám nebo tak, ale používání programu se prostě z knihy nedá naučit. Navíc, většina věcí, co je v knize, je i na netu, takže kdyby tě něco speciálně zajímalo nebos měla nějaký problém, na netu to určitě najdeš, případně ti ráda helpnu, stačí to napsat sem, nebo mi mailni nebo mi houkni na icq (obojí v mém profilu).
Jo a s tabletem se dají kreslit detaily do nekonečna, protože to, co máš na obrazovce, to je ve stejným poměru i na tý destičce, jen si to prostě stačí na to monitoru nazvětšovat 🙂
...uh, to je zase sloh... ^^' Tak zatím!