Therihar Ja kreslim malo, ale vetsinou tuzkama H, F, HB, B2, B3, takze tvrdsima, nez pouzivate vy. Mozna proto jsou ty moje obrazky takove nevyrazne a stinovani pri skenovani skoro zmizi.
Dragarta Jo víme Zel...ale mě se zdá že ta řada je od H8(nejtvrdší) po B8(nejměkčí) Já osobně jsem si teď oblíbila tužku 4B koupila si pro jistotu 3 (už nemám ani jednu) a nedám na ni dopustit
Olven Tuzky je dobry pouzivat vsech tvrdosti. Mekci na jemnejsi stinovani - daji se snadno rozmazavat. Ja pouzivam tak 4B (mekci se priserne mazou) mam je vetsinou mene orezane, aby se s mene tahy dala zakryt vetsi plocha. Pak pouzivam jeste jednu nebo dve tvrdsi tuzky, HB a jeste nejakoy tvdrsi. Cim mekci, tim mene orezana a cim tvrdsi, tim vic, protoze s nimi kreslim detaily. Vsechno se smi mirne maznout, jen detaily ne.
Trin Jj, já používám tužky všech tvrdostí...moje pouzdro obsahuje 16 tužek včetně jedné mega-tlusté tužky na stínování velkých ploch.
Olven Docela pekny je taky misto tuzky pouzit pastelku nebo tuzku jine barvy, dobre vypadaji obrazky nakreslene modrou tuzkou. Na tohle jsou celkem dobre Versatilky. Tuhy se k nim daji pomerne dobre shanet (v beznych obchodech jsem videla ale bohuzel jen sady, od kazde barvy jedna).
Dragarta Tak koukám..vy ty obrázky fixujete??heh já ani ne..jednak to někdy zkreslí barvy a jednak kreslím všude možně a fixativ jaxi nemám po drápu...radši to hned strčím do folie a je klid
Olven Taky jsem si na grafit poridila specialni penal, rikam mu Uhlik. Pouzivam teda spis grafitova progressa, jsou to takove ty bezdreve spalky grafitove tuhy. Dobre se udrzuji, kdyz se vam otupi, vezmete smirkovy papir nebo pilnik a jedete (priostrite). Za zminku taky stoji tuzky, ktere jsou fakt uhlove cerne, myslim, ze se jmenuji Negro. Grafit je normalne spis sribrny, ale tahle tuzka... je proste cernocerna. Sezenete ji v kazdych slusnejsich vytvarnych potrebach.
Olven Dragarta: To je docela skoda. On ten fixativ to opravdu dobre zakonzervuje. Kdyz si koupis nejaky lepsi fixativ ve vytvarnych potrebach, barvy ti zkresli fakt jen minimalne (i kdyz, pokud mas slusne pastelky, tak ty se zrovna fixovat prilis nemusi, nemely by se mazat a na tuzky... tuzka se snad barevne zkreslit ani neda ). Lak na vlasy je fakt dobrej, ale bala bych se, ze ten sajrajt spis rozezere papir. Fixativ pouzivam na 90% svych obrazku, bez nej ani ranu. Vyplati se to.
Dragarta Mno na školní věci samosebou...ale ty menší formáty co si kreslím pro sbebe strčím do folie a ani je snad nevytáhnu...to je moje uskladňování:-)) Ale pokud to je obrázek za nějakým účelem..fixativu se nevyhne...
Dragarta JJ dělám to stejně Kitty Mno pokud správně uvažuju tak 1 by měla být vlastně 1H..opravte mě jestli se pletu...
Rubína Tak tady máte přehledný přehled tvrdostí tužek.. 8B 7B 6B 5B 4B 3B 2B B HB F H 2H 3H 4H 5H 6H 7H 8H 9H 10H 0 0,25 0,5 0,75 1 1,5 2 2,25 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 nejměkčí... ...nejtvrdší
Dragarta Nee Agama to spletla nebo myslela jinou řadu...červená jednička nejměkčí...béžová dvojka tvrdší a zelená trojka nejtvrdší. To je nejpoužívanější sada tužek ovšem ne pro kreslíře...Ti to počítají řadou H a B
Olven Aha. No ja nevim, z cislovani tuzek jsem byla vzdycky paf. H a B jsou myslim si jasnejsi, a je jich vic, kazdy vybere co mu sedne.
Dragarta Heh nechcete se tím přestat zabývat??jsou to zatím jen zmatky Prostě si vyzkoušejte tužky obyč 1 anebo 1B 2B 3B 4B 5B a sami zjistíte která vám nejvíce vyhovuje...