Katanga: pokud se výtvarničině chceš víc věnovat, klidně i "jen" jako koníčku, stejně jako u všech oborů lidské činnosti platí, že čím kvalitnější nářadí budeš mít, bude se ti lépe pracovat. Školníma vodovkama za 20,- nikdy neuděláš takový obrázek jako s Umtonkama za 5 stovek.
A pokud jde o copicy, není nutné si hned pořizovat sadu za litr... moje první zkušenost s nimi byla koupě 3 odstínů šedé a s nimi jsem si hrála. Po chvíli mi šedá přestala stačit a tak jsem si vždy po jedné po dvou dokupovala další odstíny... momentálně je v mém vlastnictví asi 15 fixů, a bohatě mi stačí. Nedělám ale obrázky jenom copicama, ale používám je jako pomůcku k akvarelům. Například je skvělé mít copic pleťové barvy a podmalovávat jím obličeje, a lehce jemně vystínovat... hlubší stíny dodělám akvarelem. Jelikož je na alkoholové bázi, vodou ho nerozmažeš (mě se to zatím nepodařilo). Tmavými barvami stínují v momentě, kdy potřebuji málo krycí barvě dodat trochu hloubku, nebo se tím hezky stínuje. Pro mě jsou copicy úžasné zjednodušení práce, které neubírá výslednému dílu na kvalitě.
A co se týče akvarelů, já používám Umtonky. Mají výrazné a hezké barevné pigmenty. Vedle pastelových odstínů s nimi docílíte i krásných sytých barev, mohu jen doporučit. A pokud se vám nechce hned kupovat velikou sadu, prodávají i menší balení.
Pokud by někoho zajímalo mé osobní doporučení, kupte si k akvarelům keramickou paletu. Odpadne vám pak nutnost čmárat vedle na papír, nebo na tom papíře rozdělávat barvičky. Ten papír vám jich spoustu nasaje a přijde mi to jako plýtvání. Keramické palety pro akvarely jsou bílé, barvu na nich krásné vidíte, můžete barvy ředit dle libosti, a po skončení práce jednoduše umyjete 🙂