Nejlepsi zpusob, jak si vybrat pro vas nejvhodnejsi pastelky, je predem si ruzne druhy osobne vyzkouset. Zajdete si do poradneho obchodu, kde vam je nechaji vyzkouset nebo navstivte kamaradku, ktera pastelky ma a pujci vam je. Na texty na internetu nedavejte a nevyplati se ani bez premysleni koupit si stejne pastelky, se kterymi tak krasne kresli/tak strasne si je vychvaluje vase kamaradka/vas oblibeny vytvarnik. Pokud tu moznost vyzkouseni nemate, doporucuju si nejdriv koupit treba sadu pouhych 6ti kusu a vyzkouset si, zda jsou pro vase ucely vhodne. Urcite to nebude tak bolestiva investice, jako vyhodit treba 1800 Kc za pastelky, ktere vam nesedi 😉
A aby ten vyber nebyl tak lehky, jeste dodam ze krome Derwentu a Faber Castellu vyrabi akvarelove pastelky taky Daler Rowney a Lyra Rembrandt 🙂
A ty Mondeluzky od Koh-i-nooru bych taky uplne nehanila. Nakreslila jsem s nima spoustu obrazku a nestezovala jsem si na nic 🙂 Ale postupem casu mi prislo zbytecne pouzivat akvarelove pastelky, kdyz je stejne nerozmyvam, tak jsem si poridila pastelky jine. A diky tomu mi tady ted moje sada jen jemne pouzitych Mondeluzek 72 kusu v plechu lezi a prasi se na ni. Takze kdyby mel nekdo zajem, prvnimu cloveku ji prodam za 500 Kc s vyzvednutim v Praze nebo + postovne 🙂
EDIT: Pastelky jsou jiz prodane.