Shareaza: Nejsem zrovna moc odborník přes výtvarné techniky, ale když nikdo neodpovídá, tak se vyjádřím
Jen doufám, že to nebude moc zcestné
.
Řekla bych, že to záleží na tom, s čím se tobě líp dělá. Já mám třeba na temperách ráda, že se dají trochu rozmýt i potom co zaschnou, zatímco když u akrylek netrefím správnou barvu (což se mi stává poměrně často, protože po zaschnutí ztmavnou a těžko se mi odhaduje, jak moc), musím přetřít celou plochu, kde jsem chtěla plynulý přechod. V tomhle mají, řekla bych, tempery výhodu, ale zároveň i nevýhodu. Když jsem byla o prázdninách na výtvarném kurzu a malovali jsme akty na velký formát, nechtěla jsem si kupovat velká balení drahých akrylek a spokojila se s tradičními školními temperami. Když jsem ale vrstvila barvy přes sebe, najednou jsem si začala štětcem stírat spodní vrstvy a nebyla schopná je přemalovat, načež se mi instruktor téměř vysmál, že vlastně neví, proč dělám s temperama, že jsou v tomhle blbý, a tak jsem si šla poslušně jako všichni ostatní koupit akryly. Ty ale zase hůř kryjí, ale jak říkám, je to o zvyku. Na druhou stranu nevím, jestli třeba dražší tempery fungují jinak, ale to stírání mě vážně rozčilovalo, protože mi to na obrázku dělalo hnusné fleky, co šly neuvěřitelně špatně zamalovat...