Kyasanuri: Fotky nikdy nezmenšuju, mám rád jejich plnou kvalitu. A že nepovažuješ tyhle fotky za "ždímu z foťáku maximum" ??? Tak dobře. Kup si tedy jako já foťák za dva a půl tisíce a vyfoť mi fotky o stejné kvalitě, jako já. Zkus to, pak si zase popovídáme. 🙂 Nejde o pouhé cvaky, jak ty říkáš. Znám mnoho lidí, kteří ani neumí foťák držet a nic o focení absolutně nevědí. A další věc... Kdybych měl zrcadlovku, tak neřeknu, toto by byly průměrné běžné "cvaky", jak ty říkáš, ale já zrcadlovku nemám, uvědom si to.
Gawarin: Díky za chválu. Ani já sám nejsem žádný ultra znalec, ale mám kamaráda, jehož děda (už v důchodu) je profi fotograf a řekl mi, že na to, jakou "shitku foťák" mám, tak fotím dobře. Prý by mě chtěl vidět se zrcadlovkou a řekl, že je mě škoda, že jsem nešel na fotografa jako vyučit se. Mám jinak ještě mnoho jiných fotek, které jsem na dev. ještě nedával...
Dragonis: Ano, píšu "jenom". Na CCD snímač v kompaktu by bylo i 20 Mpix málo. Na zrcadlovce 12 Mpix úplně bohatě stačí, jelikož má jiný snímač - technologii zpracovávání obrazu. A proč ukládám do PNG? Protože když ukládám do jpeg, tak vidím mezi fotkami rozdíl ve kvalitě a barvě. Od té doby ukládám v PNG. Jenom když si chci fotky nechat vytisknout, tak je musím uložit do jpeg. Jinak jde většinou o fotky typu "panorama". Proto mají taková rozlišení. Udělám několik fotek, pospojuji je v PC, upravím a pak je hotový výsledek v lepší kvalitě. Jinak také díky za chválu. Jsem rád, že se mé fotky líbí. Rád zkouším a experimentuji, co s kompaktem dokážu vyfotit a co už ne. 🙂