Arrow: a jo, tak nosnost v poho...
Dovolim si jeste podotknout, ze u toho Nikonu je treba davat pozor na to, jestli ty objektivy maji stabilizaci. Sony i Pentax maji stabilizovany snimac, stabilizace tedy funguje s jakymkoliv objektivem, Nikon a Canon se spoleha na stabilizaci v objektivu. Stabilizace v objektivu je udajne o chlup efektivnejsi, nez ta na snimaci. Nestabilizuje ale treba rotacni pohyb, coz treba udajne stabilizace snimace u Pentaxu umi. Nedelam reklamu Pentaxu 😃 ale snazim se shrnout fakta, kdyz jsi zminoval, ze mivas treba problem udrzet fotak v klidu.
Mne osobne stabilizovany snimac vyhovuje (byt jsem nemel moznost porovnat), na Pentax bajonet se da koupit na internetu kupa starych objektivu a vsechny "budou stabilizovane"... Konkretne na aukru nebyva problem poridit pevnou 50ku se svetelnosti F/2 a lepsi... sice manualni ostreni, expozice casto taky rucne (jediny problem u novejsich Pentax zrcadlovek), ale stabilizace bezi 🙂
U Nikonu stabilizovane objektivy tusim oznacuji VR. tj. http://www.megapixel.cz/nikon-d3000-18-55-mm-vr-55-200-mm-vr by mel byt set se stabilizovanymi objektivy.
Ke dvema objektivum si jeste dovolim jednu poznamku, taky jsem kupoval takhle (18-55 a 55-300), ale ted jsem poridil Tamron 18-200. Me foceni ma casto "reportazni" charakter a nebyva cas menit objektivy, nebo prostor k manevrovani, nekdy jsou i podminky docela divoke (prach a svinstvo ve vzduchu), takze jsem usoudil, ze jedno sklo trvale nasazene bude pro podobne pripady vhodnejsi. Samozrejme za velky rozsah zaplatim nizsi kvalitou obrazu - ted o vikendu budu zjistovat, jak velka je ta cena...
Takze je tu i otazka pouziti...
Pokud zbytecne tlacham, zastavte mne 🙂